Telekomunikační sektor začne jednat o regulaci internetu

03.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dubaj 3. prosince (ČTK) - Představitelé telekomunikačního sektoru budou ode dneška na konferenci ve Spojených arabských emirátech jednat o pravidlech pro provoz internetu. Předpokládá se, že Spojené státy a Evropská unie budou bojovat proti návrhům Ruska a některých afrických zemí na posílení kontroly internetu a zpoplatnění mezinárodního přenosu dat. Konference potrvá do 14. prosince.

Řada států vyzývá k tomu, aby Mezinárodní telekomunikační unie (ITU) získala široké pravomoci k regulaci internetu. USA, EU i další země se však obávají, že zvýšení regulace by mohlo znamenat konec éry otevřeného internetu. Regulace se nelíbí ani velkým technologickým podnikům.

Proti tvrzením, že dubajská konference bude využita jako fórum ke zvýšení internetové cenzury a regulace, se ITU ohradila. Většina ze 193 členských zemí unie ale podle agentury Reuters podporuje myšlenku, že by měl internet spravovat spíše tento orgán než současná směsice soukromých podniků a neziskových skupin. Nový systém je podle těchto zemí potřebný například k řešení rostoucí internetové kriminality.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK