Podmínky v průmyslu se během listopadu mírně zlepšily

03.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Podmínky ve zpracovatelském sektoru v Česku se v listopadu mírně zlepšily. Index nákupních manažerů (PMI) stoupl na 48,2 bodu z říjnových 47,2 bodu. O celkový vzestup indexu se v listopadu nejvíce zasloužil pomalejší pokles nových zakázek. Oznámila to dnes společnost Markit Economics. Průmysl je ovšem nadále v útlumu, v indexu je totiž předělem mezi růstem a poklesem aktivity hranice 50 bodů. Pod hranicí 50 bodů se přitom index drží již osm měsíců.

 

Výroba podle indexu oslabila již čtvrtý měsíc za sebou a nižší poptávka z exportních trhů se negativně podepsala na celkovém objemu nových zakázek. Ovšem tempo poklesu nových zakázek bylo nejpomalejší za poslední čtyři měsíce.

"Index PMI není tak negativní, jako v posledních několika měsících, stále je ale ještě dost špatný. Česká ekonomika v období mezi třetím čtvrtletím loňského roku a letošním třetím čtvrtletím poklesla a ani PMI nenaznačuje, že by se tento trend v posledním čtvrtletí roku podařilo zvrátit. Výhled na rok 2013 závisí na rozvoji exportu, neboť domácí poptávka podle všeho zůstane slabá," uvedla ekonomka pro střední & východní Evropu u HSBC Agata Urbanska.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK