USA vedou delegaci zemí, které odmítají regulaci internetu

03.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


V Dubaji začala mezinárodní konference OSN, která se věnuje novým návrhům na regulaci internetu. Skupinu nespokojených vedou Spojené státy, kde působí řada technologických firem. Ty mají obavy, že závěry konference by mohly vést až k větší cenzuře na internetu. V prostředí internetu se přitom odehrává stále větší podíl obchodu, nemluvě o takzvané e-komerci.

 

Konference si klade za cíl aktualizovat a doplnit pravidla provozu na internetu. Poslední taková konference se totiž konala ještě v době, kdy byl internet prakticky neznámým pojmem.

Představitelé Mezinárodní telekomunikační unie (ITU), která funguje pod hlavičkou OSN, se snaží obavy z cenzury internetu rozptýlit. Hlavním cílem konference, která potrvá 11 dní, je podle nich řešit otázky týkající se bezpečnosti v kybernetickém prostoru a možností, jak dostat internet do dalších rozvojových zemí.

Telekomunikační unie upozornila, že už je nejvyšší čas pravidla globální spolupráce v oblasti elektronického přenosu a telekomunikací aktualizovat. Poslední významné změny se v této oblasti dělaly v roce 1988, tedy v době, kdy o internetu nevěděl prakticky nikdo, kromě lidí v armádě, popřípadě na univerzitách. Internetový věk v pravém slova smyslu přitom začal až o deset let později.

Druhý tábor, který na konferenci v Dubaji stojí proti telekomunikační unii, představuje hlavně americká delegace. Ta má podle agentury AP celkem 123 členů, mezi nimiž nechybějí ani zástupci hlavních technologických firem současnosti, například Googlu a Microsoftu. Ti se obávají, že nová pravidla zabezpečení internetu by mohly využít vlády některých zemí k větší cenzuře. Nejčastěji se v této souvislosti hovoří o Číně a Rusku.

"Máte rádi otevřený internet, který je zdarma? Tak řekněte světovým vládám, ať ho tak nechají," stojí dnes například na hlavní stránce vyhledávače Google. Aktivní odkaz pak zájemce přenese na komentáře, které se vztahují k dubajské konferenci.

Výsledek nadcházejících jednání v Dubaji je přitom krajně nejistý. Na konferenci jsou zástupci 193 zemí, kteří dohromady předložili více než 900 různých návrhů regulace. Ta se má týkat nejen internetu, ale i poplatků za roaming při využití bezdrátových telekomunikačních služeb, nebo poplatků za příjem satelitního vysílání či použití pevných telefonních linek. K přijetí návrhů je nutné, aby s nimi souhlasila většina.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK