Aktivita ve zpracovatelském průmyslu USA nejvyšší za 6 měsíců

03.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. prosince (ČTK) - Aktivita v americkém zpracovatelském průmyslu v listopadu rostla nejrychleji za šest měsíců díky vyšší poptávce od domácích i zahraničních zákazníků. Aktivitu podpořilo také řádění hurikánu Sandy na konci října. Najímání nových zaměstnanců však zatím zůstává slabé. Ukázal to index nákupních manažerů, který sleduje agentura Markit.

Index nákupních manažerů se zvýšil na 52,8 bodu z říjnového tříletého minima 51 bodů. Pokud je index nad 50 body, znamená to růst aktivity.

Markit upozornil, že hurikán Sandy pomohl k prudkému růstu domácích objednávek, což ale na druhé straně naznačuje, že jejich růst by v dalších měsících mohl zpomalit. Dílčí index výroby se zvýšil o 2,1 bodu na 53,5 bodu a byl nejvyšší od května. Index zaměstnanosti se zvýšil na 52,6 bodu z 51,8 bodu, tempo růstu najímání nových zaměstnanců však bylo pod průměrem za posledních 34 měsíců.

Hurikán Sandy také podpořil růst cen. Index cen vstupů vzrostl o 6,6 bodu na 63,7 bodu. Část těchto nákladů výrobci přesunuli na zákazníky, a prodejní ceny tak podle průzkumu rostly nejrychleji za šest měsíců. Jejich zvýšení ale bylo mnohem nižší než růst cen, kterému musely čelit firmy.

Potěšující je podle Markit zvýšení zahraniční poptávky, které je první od května. Recese v Evropě a pomalejší růst v Číně měly v létě negativní dopad na vývozní objednávky. V listopadu se index nových vývozních objednávek zvýšil na 50,3 bodu z říjnových 47,2 bodu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK