Akcie v USA se dopoledne vyvíjely smíšeně kvůli zprávě z průmyslu

03.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. prosince (ČTK) - Americké akcie se dopoledne vyvíjely smíšeně a jejich pohyb byl jen malý. Mohla za to překvapivě slabá zpráva ze zpracovatelského sektoru, která zvýšila obavy z možné blížící se rozpočtové krize ve Spojených státech.

V poledne místního času (18:00 SEČ) index Dow Jones klesl o 0,1 procenta na 13.016 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 0,1 procenta na 1417 bodů a index technologického trhu Nasdaq o 0,2 procenta na 3015 bodů.

Index aktivity ve zpracovatelském průmyslu sestavovaný agenturou ISM v listopadu nečekaně klesl na 49,5 bodu z 51,7 bodu před měsícem a zaostal za odhady analytiků. Zpráva ukázala, že hrozba tzv. fiskálního útesu od ledna příštího roku se začíná strašit firmy již nyní. Pokud se americkým zákonodárcům nepodaří do konce roku dohodnou na změně, začne od 1. ledna v USA platit automatické zvýšení daní a výdajové škrty, které podle některých analytiků mohou stáhnout ekonomiku do recese.

Akcie kolísají již od prezidentských voleb, které se konaly 6. listopadu, protože investoři se bojí, že se dohodu na odvrácení fiskálního útesu nepodaří uzavřít včas.

Americké akcie zahájily dnešní den růstem díky zprávě, že aktivita ve zpracovatelském sektoru v Číně poprvé po 13 měsících vzrostla. Náladu na trhu rovněž povzbudily detaily řeckého programu nákupu dluhopisů, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK