ČSÚ oznámí vývoj mezd ve 3. čtvrtletí, podle odhadů reálně klesly

04.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. prosince (ČTK) - Český statistický úřad dnes oznámí, jak se ve třetím čtvrtletí v Česku vyvíjely průměrné mzdy. Podle odhadů analytiků průměrná nominální mzda, bez započtení inflace, stoupla meziročně o jedno až 2,7 procenta. Reálně ale podle nich klesla, a to o 0,6 až 2,2 procenta.

Mzda reálně klesla již ve čtvrtém čtvrtletí loni i v prvním a druhém čtvrtletí letos. Ve druhém čtvrtletí průměrná mzda v Česku meziročně vzrostla o 546 korun na 24.626 Kč, což představuje nárůst o 2,3 procenta. Reálně, po odečtení inflace, se ale snížila 1,1 procenta.

"Vzhledem k vyšší inflaci během letošního roku by i nadále měly reálné mzdy meziročně klesat," uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop.

"Pokračoval nejspíše trend z první poloviny roku, kdy mzdy reálně padaly a tomu následně odpovídalo i snížení disponibilního důchodu domácností," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Růst mezd podle něj zdaleka nekompenzuje inflaci a navíc se na trhu práce začíná zvyšovat nezaměstnanost. "Reálné útraty domácností proto míří rychle dolů, a sráží tak i celkový výkon ekonomiky," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK