Akcie v USA po domácí statistice klesly, euro posílilo

04.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. prosince (ČTK) - Akcie ve Spojených státech zahájily nový týden poklesem. Náladu na trhu ovlivnila slabá zpráva o aktivitě ve zpracovatelském sektoru v USA, která převážila i nad optimismem způsobeným zprávou o zpracovatelském sektoru Číny.

V závěru obchodování index Dow Jones klesl o 59,98 bodu, tedy 0,46 procenta, na 12.965,60 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 6,72 bodu, neboli 0,47 procenta, na 1409,46 bodu. Index technologického trhu Nasdaq ztratil 8,04 bodu, čili 0,27 procenta, a skončil na 3002,20 bodu.

Index aktivity ve zpracovatelském průmyslu sestavovaný agenturou ISM v listopadu nečekaně klesl na 49,5 bodu, nejníže za více než tři roky, a zaostal za odhady analytiků. Zpráva ukázala, že hrozba tzv. fiskálního útesu od ledna příštího roku začíná strašit firmy již nyní. Pokud se americkým zákonodárcům nepodaří do konce roku dohodnou na změně, začne od 1. ledna v USA platit automatické zvýšení daní a výdajové škrty, které podle některých analytiků mohou stáhnout ekonomiku do recese.

Trhy na počátku obchodování nejprve rostly díky zprávě z Číny, kde aktivita ve zpracovatelském sektoru v listopadu poprvé po více než roce vzrostla. Náladě na trhu prospěly i zprávy z Řecka a Španělska. Španělsko formálně požádalo o uvolnění peněz na rekapitalizaci svých bank a Řecko představilo program nákupu dluhopisů.

Vzrostly akcie počítačové firmy Dell, které analytici Goldman Sachs zlepšili výhled. Naděje na další růst zisků pomohla vzhůru také akciím výrobce čipů AMD. Naopak ztrácely maloobchodní a těžařské firmy.

Euro v pondělí již čtvrtou seanci za sebou rostlo vůči dolaru a vyšplhalo se nejvýše za šest týdnů. Evropskou měnu podpořily zprávy ze Španělska a Řecka, které zmírnily obavy z dluhové krize, a statistika z Číny a eurozóny. Vlna pozitivních zpráv převážila nad údaji ze zpracovatelského sektoru USA.

V závěru obchodování euro vůči dolaru zpevnilo o půl procenta na 1,3051 USD, když během dne stouplo až na 1,3076 USD, nejvýše od 22. října. Dolar vůči jenu oslabil o 0,3 procenta na 82,25 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK