Australská centrální banka snížila hlavní úrok na tři procenta

04.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sydney 4. prosince (ČTK) - Měnový výbor australské centrální banky dnes snížil hlavní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na tři procenta. Náklady na úvěry se tak vrátily na rekordní minimum, kde byly již v roce 2009, v době vrcholu globální ekonomické krize. Banka své rozhodnutí odůvodnila nejistotou kolem dalšího vývoje ve Spojených státech, Evropě a Číně, která mají dopad na australskou ekonomiku.

Snížení úroků bylo již čtvrté od počátku letošního roku a v souladu s očekáváním analytiků. Od května již úroky v zemi klesly o 1,25 procentního bodu. Navzdory dnešnímu snížení však úrokové sazby v Austrálii patří mezi nejvyšší z rozvinutých zemí.

Australská ekonomika zůstává i v době zpomalení globálního ekonomického růstu relativně silná díky poptávce po komoditách z Číny, zvláště po železné rudě. Čínská ekonomika však také zpomaluje, což vyvolává obavy nejen o další poptávku po komoditách, ale také o další vývoj investic do těžby, které nyní prudce rostou. To přimělo banku podpořit nižšími úroky i další sektory ekonomiky. Čína je největším vývozním trhem Austrálie.

Investoři očekávají, že úroky se budou dále snižovat, protože bude potřeba více podpořit poptávku spotřebitelů a slabý trh s bydlením. Pondělní zpráva ukázala, že maloobchodní tržby v říjnu stagnovaly, zatímco analytici čekali jejich růst o 0,4 procenta.

Ve středu má statistický úřad zveřejnit údaje o růstu hrubého domácího produktu za třetí čtvrtletí. Analytici čekají mezičtvrtletní zvýšení jen o 0,6 procenta. V meziročním srovnání by tak tempo růstu zpomalilo na 3,2 procenta z 3,7 procenta, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK