Zisk CK TUI Travel loni stoupl o osm procent

04.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 4. prosince (ČTK) - Cestovní kanceláři TUI Travel vzrostl v loňském fiskálním roce zisk před zdaněním o osm procent na 390 milionů liber (12,2 miliardy Kč). Růst podpořil silný výkon na většině evropských trzích a firma rovněž oznámila, že začátek nového roku je velmi povzbudivý.

Příjmy se však za rok do konce září snížily o dvě procenta na 14,46 miliardy liber. Společnost dodala, že Skandinávie a Německo vykázaly růst. Francie však zaostává kvůli pomalejšímu oživení severoafrických trhů. TUI Travel je největším touroperátorem na světě a do skupiny spadají společnosti Thomson či First Choice.

Cestovní kanceláře a letecké společnosti v posledních měsících trápí pokles rezervací. Důvodem jsou krize v eurozóně, vysoké ceny pohonných hmot a nejistota kolem dalšího vývoje v Řecku, které patří mezi hlavní turistické destinace regionu. TUI však vidí svoji budoucnost pozitivně. "Celkově, s výjimkou Francie, jsou obchody na zimu 2012/13 a léto 2013 velmi povzbudivé," uvedl generální ředitel Peter Long.

Hospodaření společnosti podpořilo rovněž zvýšení cen v Evropě o čtyři až šest procent. Podíl tržeb z internetového prodeje na celkových tržbách se zvýšil o tři procentní body na 33 procent. Firma se rozhodla zvýšit celoroční dividendu o čtyři procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK