Průměrná mzda ve Zlínském kraji se zvýšila na 21.723 korun

04.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zlín 4. prosince (ČTK) - Průměrná mzda ve Zlínském kraji ve třetím čtvrtletí meziročně vrostla o 1,7 procenta na 21.723 korun, zvýšila se tak o 362 Kč. V porovnání s ostatními regiony v České republice lidé v kraji brali třetí nejnižší mzdu. Za republikovým průměrem platy ve Zlínském kraji zaostaly o 2791 korun. Informace dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

V celé zemi se v letošním třetím kvartále průměrná mzda meziročně zvýšila o 348 korun na 24.514 Kč. Růst platů ve Zlínském kraji tak byl o 14 korun vyšší než je celorepublikový průměr. Průměrná mzda v Česku byla meziročně vyšší o 1,4 procenta. Reálně, po odečtení inflace, se ale snížila o 1,8 procenta.

Podle statistiků je příčinou značné zpomalení dynamiky v podnikatelské sféře, kde nominální růst mezd o 1,3 procenta byl o celý procentní bod nižší než v předchozím čtvrtletí. V nepodnikatelské sféře byl nárůst platů shodný s druhým čtvrtletím - 2,3 procenta. Podnikatelská sféra zažívá pokles reálné průměrné mzdy až letos, v nepodnikatelské je negativní trend nepřetržitý už od 3. čtvrtletí roku 2010.

Méně než ve Zlínském kraji našli na svých výplatních páskách tradičně lidé v Karlovarském a Pardubickém kraji. Naopak nejvyšší průměrnou mzdu brali ve třetím čtvrtletí obyvatelé Prahy, a to 31.492 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK