Průměrná mzda v Praze stoupla o 26 Kč na 31.492 korun

04.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. prosince (ČTK) - Průměrná mzda v Praze ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 26 Kč na 31.492 korun. Nárůst o desetinu procenta je nejnižší mezi kraji, přesto mají pracující v hlavním městě nadále nejvyšší průměrný výdělek v celé zemi. Celorepublikový průměr převyšuje o 6978 korun. Vyplynulo to z dnes zveřejněných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Nejnižší meziroční nárůst mzdy zaznamenali statistici v Praze už v předchozích dvou čtvrtletích.

V rámci celé republiky se průměrný plat ve třetím čtvrtletí zvýšil o 348 korun na 24.514 Kč. Nárůst tak činil 1,4 procenta. Reálně, po odečtení inflace, se ale mzda v ČR snížila o 1,8 procenta.

Příčinou nízkého růstu mezd je podle statistiků značné zpomalení dynamiky v podnikatelské sféře. Podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška zasadila ve třetím kvartálu ránu kupní síle domácností kombinace zpomalování růstu nominálních mezd, relativně vysoké inflace a klesající zaměstnanosti. Do konce roku se nízký růst mezd těžko změní, dodal.

Mezi kraji mzda nejvýrazněji rostla v Olomouckém kraji, a to o 2,5 procenta na 22.288 Kč. Po Praze mají nejvyšší mzdu ve Středočeském kraji - 24.080 Kč. Naopak nejméně si lidé ve třetím čtvrtletí vydělali již tradičně v Karlovarském kraji, kde průměrný plat činil 20.879 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK