Analytici: Pokles reálných mezd vysvětluje recesi ekonomiky

04.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vývoj mezd ve třetím čtvrtletí, kdy byl druhý nejpomalejší od roku 2000, vysvětluje recesi české ekonomiky, shodli se dnes analytici oslovení ČTK. Domácnosti utrácejí méně, protože vydělávají reálně méně. Mzdy rostou pomaleji než ceny a reálná životní úroveň klesá. Do konce roku se podle nich nízký růst mezd těžko změní.

 

Průměrná mzda se ve třetím čtvrtletí letošního roku meziročně zvýšila o 1,4 procenta. Při inflaci 3,3 procenta se ale mzdy reálně snížily o 1,8 procenta. Horší byla situace naposledy v roce 1998, kdy reálné mzdy srazila vysoká inflace, za níž stálo výrazné zvýšení nájemného a dopady předchozí měnové krize, upozornil analytik Patria Finance David Marek.

"Reálná životní úroveň klesá. Za naši práci si koupíme méně, ačkoli pracujeme stejně. Není se tedy čemu divit, že jsou lidé rozzlobení," uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora. Připomněl také to, že zatímco průměrná mzda nyní činí 24.514 Kč, ve skutečnosti takovou skoro nikdo nemá. Nejčastější mzda v ekonomice je dlouhodobě o několik tisíc nižší než průměr. Zhruba dvě třetiny lidí na průměrnou mzdu nedosáhnou.

"Kombinace zpomalování růstu nominálních mezd, relativně vysoké inflace a klesající zaměstnanosti zasadila ve třetím kvartálu ránu kupní síle domácností. Jestliže se v předchozích obdobích zdálo, že domácnosti šetří více, než by musely s ohledem na vývoj svých příjmů, v současnosti toto již zřejmě neplatí," míní analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Na mzdách se šetří ve firmách i veřejném sektoru. Podle Marka je ale vidět, že firmy kladou na snižování nákladů větší důraz než státní úřady. V podnikatelském sektoru růst mezd zpomalil na 1,3 procenta, zatímco v nepodnikatelském sektoru se průměrná mzda zvýšila o 2,3 procenta.

Zpomalování tempa růstu mezd bude podle Pikory v celé ekonomice pokračovat. "Průmysl si výrazný růst mezd nemůže dovolit. Sám skomírá. Služby jsou na tom podobně. V ekonomice chybí poptávka po všem včetně zaměstnanců. V letošním roce počítáme s průměrným růstem za celý rok o 2,1 procenta. V roce 2013 však růst mezd ještě více přibrzdí, a to jen na 1,8 procenta. První polovina roku bude přitom vykazovat zpomalování a druhá mírnou akceleraci," odhadl vývoj analytik.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK