Hlavní akcionáři Norilsk Nickel se dohodli na urovnání sporu

04.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 4. prosince (ČTK) - Ruský miliardář Roman Abramovič přispěje k urovnání sporu mezi akcionáři ruského těžařského gigantu Norilsk Nickel, který trvá již čtyři roky. V rámci mírové dohody získá Abramovičova společnost Millhouse kontrolní hlasovací podíl v Norilsku a generálním ředitelem firmy se stane Vladimir Potanin.

Největšími akcionáři Norilsku jsou Potaninova firma Interros s podílem 28 procent a RUSAL podnikatele Olega Děripasky s podílem 25 procent. Oba magnáti se však dlouhou dobu nedokázali shodnout na strategii firmy či výplatách dividend. Nyní však oznámili, že uzavřeli základní dohodu, která má ukončit jejich spor.

Millhouse podle dohody koupí za tržní cenu 7,3 procenta akcií Norilsku od jeho dceřiných společností. Hodnota podílu by měla být zhruba dvě miliardy USD (38,7 miliardy Kč). Všechny tři strany pak uloží na vázaný účet celkem zhruba 22 procent akcií Norilsku, na který přispějí rovným dílem. Hlasovací práva k tomuto balíku bude mít firma Millhouse, která tak bude kontrolovat dodržování dohody o partnerství. Fakticky tedy podíl obou současných hlavních akcionářů zůstane beze změny, většinu při hlasování však bude mít Millhouse.

Norilsk Nickel je největším producentem niklu na světě a významným producentem palladia. Potanin a Děripaska se dostali do sporu těsně před globální finanční krizí v roce 2008, kdy RUSAL koupil čtvrtinový podíl v Norilsku za zhruba 14 miliard USD. RUSAL má kvůli tomu dluh 10,7 miliardy USD. Děripaskovi se ale nepodařilo prosadit své názory ve správní radě Norilsku. Místo toho ho přehlasoval Potanin, který s podporou managementu zahájil sérii zpětných odkupů akcií firmy. RUSAL dodal, že dohoda zajistí rovněž stabilní výplatu dividend v letech 2012 až 2014. Tržní kapitalizace Norilsku je nyní téměř 30 miliard USD, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK