Na bankovním dohledu se EU zatím neshodla, zkusí to příští týden

04.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ministři financí EU se na dnešním jednání v Bruselu neshodli na vzniku jednotného bankovního dohledu, což je základní kámen rodící se bankovní unie. O supervizi budou znovu jednat na mimořádném zasedání 12. prosince. Řekl to podle agentury Reuters kyperský ministr financí Vasos Siarlis, jehož země tento půlrok EU předsedá.

 

Tato schůzka bude předcházet summitu EU, na kterém otázka vzniku bankovní unie bude jedním z jeho klíčových témat. Řada zemí ale dosud měla v této věci řadu otázek.

Týkaly se například toho, zda by dohled pokrýval všechny banky v eurozóně, nebo toho, jaký by byl vztah a rozdělení pravomocí mezi Evropskou centrální banku (ECB), pod níž by odpovědnost za dohled primárně spadala, a jednotlivými národními regulátory.

Jednotná supervize by měla být určena pro eurozónu, avšak s tím, že ostatní země by se mohly na dobrovolné bázi přidat. Další z otázek je, jak těmto státům zajistit odpovídající hlas při přijímání rozhodnutí v ECB.

Z pohledu ČR je klíčové mimo jiné nastavení vztahů supervize a českého regulátora, tedy České národní banky. Naprostá většina českých bank je totiž v držení finančních ústavů sídlících v zemích eurozóny.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK