NERV souhlasí se záměrem vlády pomaleji snižovat veřejné schodky

04.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. prosince (ČTK) - Národní ekonomická rada vlády (NERV) souhlasí s tím, aby vláda reagovala na zpomalení evropské ekonomiky mírnějším tempem snižování veřejných schodků. Podle návrhu premiéra Petra Nečase (ODS) by měl být schodek veřejných rozpočtů v letech 2013 až 2015 pod třemi procenty hrubého domácího produktu. ČTK o tom dnes informoval tajemník rady David Havlíček.

Členové NERV jednali o konsolidační strategii vlády v pondělí na žádost Nečase, protože se ekonomika Evropské unie oživuje pomaleji, než se čekalo. "Počítali jsme v naší strategii podle podkladů renomovaných institucí s hospodářským růstem dvě procenta. Bohužel se tento růst nerealizuje, takže naše tempo snižování schodku změkčujeme," uvedl premiér podle Havlíčka na jednání NERV.

Člen ekonomické rady Jan Procházka předpokládá, že zvolnění tempa snižování veřejných schodků ocení mimo jiné ratingové agentury a příliš restriktivní vládní politika by navíc mohla v době recese českou ekonomiku poškodit.

Aktuální vládní strategie počítá se schodem veřejných rozpočtů v příštím roce na úrovni 2,9 procenta HDP. Deficity pro roky 2014 a 2015 ministerstvo financí odhaduje na 2,7 procenta a 2,4 procenta HDP. Za letošní rok ministerstvo očekává nárůst deficitu veřejných financí na pět procent HDP. Nárůst z loňských 3,3 procenta je způsoben hlavně účetním dopadem nedávno schválených církevních restitucí a problémy s dřívějším čerpáním fondů EU. Ještě v říjnu přitom ministerstvo počítalo letos s deficitem 3,2 procenta HDP.

Deficit veřejných financí se počítá z rozdílu příjmů a výdajů ministerstev a dalších státních úřadů, měst a obcí, vybraných příspěvkových organizací, státních i jiných mimorozpočtových fondů (Pozemkový fond, Podpůrný a garanční lesnický a rolnický fond, Vinařský fond a další), Správy železniční dopravní cesty, transformační instituce Prisko, PPP Centra, veřejných vysokých škol, veřejných výzkumných ústavů, zdravotních pojišťoven, asociací a svazů zdravotních pojišťoven a Centra mezistátních úhrad.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK