Kanada nechala základní úrok na jednom procentu

04.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ottawa 4. prosince (ČTK) - Kanadská centrální banka nechala základní úrok na jednom procentu, přestože ekonomika jeví známky dalšího oslabování. Základní sazba je beze změn už dva roky, což je pro centrální banku nejdelší období nečinnosti od začátku 50. let minulého století. Měnový výbor zopakoval, že sazby bude muset později zvýšit, nejprve chce ale počkat, zda se naplní obavy z rozpočtových problémů v USA.

"V průběhu času bude zřejmě nutné odstranit některá podpůrná opatření, která v měnové politice používáme," uvedla banka, a zopakovala tak slova z říjnového zasedání. Měnový výbor sleduje hlavně vývoj cen a v horizontu jednoho roku chce mít inflaci blízko dlouhodobého cíle dvou procent.

Centrální banka začala v dubnu připravovat trh na to, že má v úmyslu začít měnovou politiku zpřísňovat. Kanada tak byla jedinou zemí G7, která podobný záměr prezentovala. Guvernér Mark Carney ale postoj banky v říjnu trochu zmírnit a uvedl, že zvýšení úroků není nutné čekat bezprostředně. I tak ale podle něj příští pohyb v sazbách bude spíš vzhůru.

Finanční trhy předpokládají, že kanadská centrální banka nezmění sazby dřív, než ve čtvrtém čtvrtletí příštího roku. Záležet ale bude na vývoji v sousedních Spojených státech. Tamní politici se teď snaží dohodnout, jak od nového roku zabránit automatickému zvyšování daní a výdajovým škrtům. V případě, že se nedohodnou, může se americká ekonomika podle analytiků opět dostat do recese.

Kanada je jednou z mála vyspělých zemí, které přečkaly finanční krizi bez větší újmy. Podobně je na tom rovněž Austrálie, které pomohla relativní blízkost Číny a její poptávka po komoditách. Kanada má bankovní systém v mnohem lepším stavu než země v západní Evropě, což je podle části expertů zásluha i současného guvernéra tamní centrální banky.

Guvernér Carney příští rok na jaře ve funkci skončí a stane se šéfem britské centrální banky (BoE). Za více než 300 let existence BoE to přitom bude poprvé, co banku povede cizinec.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK