Slovensko zruší rovnou daň z příjmů, firmy a bohatí zaplatí více

04.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 4. prosince (ČTK) - Slovensko od příštího roku zruší rovnou daň z příjmů ve výši 19 procent, kterou země zavedla v roce 2004 jako jedno z opatření na přilákaní zahraničních investorů. Parlament ovládaný poslanci sociálních demokratů premiéra Roberta Fica dnes schválil zvýšení sazby daně ze zisku firem na 23 procent. Nadstandardní příjmy občanů stát zdaní 25 procenty, ostatní zaměstnanci a živnostníci budou ze svých výdělků nadále platit daň 19 procent.

Zvýšení daní z příjmů je jedním z opatření levicového kabinetu k ozdravení státních financí a ke stlačení schodku veřejných financí v příštím roce pod tři procenta výkonu ekonomiky. Fico už před letošními předčasnými volbami, které jeho strana Směr-SD přesvědčivě vyhrála a následně sestavila jednobarevnou vládu, sliboval zvýšit daně bohatým a firmám.

Schválená vyšší sazba daně z příjmů fyzických osob 25 procent se dotkne lidí s měsíčním příjmem zhruba nad 3300 eur (83.300 korun). To odpovídá více než čtyřnásobku průměrné mzdy; tak vysoký plat má podle ministerstva financí asi procento zaměstnanců. Platy politiků budou kromě běžné sazby daně z příjmů zatíženy navíc pětiprocentním odvodem; dopad na poslance nebo ministry bude ale nižší, protože část jejich platu nepodléhá zdanění.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK