Hlavní index PX pražské burzy dnes končil s nulovou změnou

04.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. prosince (ČTK) - Hlavní index PX pražské burzy dnes skončil beze změny na 994,30 bodu. Růst akcií Komerční banky, telekomunikačního operátora Telefónica a mediální firmy CME nedokázal převážit nad poklesem Erste Bank. Vyplývá to z informací na webu burzy. Obchodování se až třetí den po zavedení nového systému Xetra obešlo bez technických problémů, zhruba o hodinu se ale zpozdilo zveřejnění závěrečných cen akcií.

"Celkový výsledek z pohledu indexu PX byla kuriózní zcela čistá nulová změna. Obchodní aktivitu (nejen) na českém trhu ale poznamenala absence významnějších dat i politická nejistota ohledně dalšího jednání evropských i amerických politických špiček," uvedl Josef Kohout z Patria Finance.

Zatímco akcie Erste doháněly svůj pondělní závěrečný propad na primárním trhu ve Vídni a klesly o 2,01 procenta na 557 korun, Komerční banka své pondělní ztráty korigovala. Její akcie stouply o 1,86 procenta na 3880 korun. Kohout upozornil, že podle analytiků na Erste Bank negativně dopadnou horšící se podmínky na trhu. Analytici Raiffeisen Bank tak snížili doporučení u této emise na "držet" z předchozího "koupit".

Ceny akcií energetických firem se příliš neměnily. Elektrárenská společnost ČEZ zůstala beze změny na 652 korunách, cenné papíry těžební NWR vzrostly o nepatrných 0,06 procenta na 82,60 koruny. ČEZ dnes uvedl, že výroba elektřiny v obou jeho tuzemských jaderných elektrárnách bude letos pravděpodobně rekordní.

Akcie Telefóniky a CME dnes rostly o víc než procento. Telekomunikační firma přidala 1,15 procenta na 343,50 koruny, mediální 1,72 procenta na 91,85 Kč. Společnost CET 21, která je součástí skupiny CME, dnes od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) dostala licenci k provozování nového komediálního kanálu s názvem Smíchov. Tabáková Philip Morris naopak dvě třetiny procenta ztratila a její akcie končily na ceně 10.600 korun.

Objem obchodů v hlavním systému byl dnes podprůměrný na 0,53 miliardy korun. Průměr za poslední rok je 0,79 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK