Nizozemští zákonodárci schválili pomoc Řecku

04.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 4. prosince (ČTK) - Nizozemští zákonodárci většinou hlasů schválili nejnovější dohodu o pomoci Řecku. Součástí souboru opatření je i snížení veřejného zadlužení Řecka do roku 2020 na 124 procent jeho hrubého domácího produktu. Kladný výsledek hlasování se očekával, protože návrh podpořila jak Lidová strana premiéra Marka Rutteho, tak její koaliční partner, Strana práce. Oba mají v parlamentu většiny.

"Řekové zavedli spoustu bolestivých škrtů a přijali spoustu opatření. Z toho důvodu jsme tuto mimořádnou pomoc podpořili," oznámil finanční komisi parlamentu člen Strany práce Henk Nijboer. "Nikdo si není přesně jist, jaké by byly následky, kdyby Řecko opustilo eurozónu a jak by takový neuspořádaný odchod vypadal. Je dobře, že si Evropa nepřeje, aby to zašlo až tak daleko," dodal.

Pomoc zadluženému Řecku na konci minulého týdne schválili i němečtí poslanci. Řecko tak bude moci získat i další část záchranného úvěru, který má dohodnutý s mezinárodními věřiteli. Podmínky pomoci v listopadu dohodli ministři financí eurozóny. Řecko tak dostane asi 44 miliard eur (asi 1,1 bilionu Kč), z čehož kolem 34 miliard obdrží ještě do konce roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK