Akcie v USA mírně oslabily, euro díky Řecku rostlo

05.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Akcie ve Spojených státech v úterý mírně oslabily. Investoři stále čekají, jak dopadnou jednání mezi zákonodárci o odvrácení fiskální krize. Zatím je dohoda v nedohlednu. Objem obchodování byl proto nízký.

 

Index Dow Jones v úterý klesl o 13,82 bodu, tedy 0,11 procenta na 12.951,78 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 2,41 bodu, neboli 0,17 procenta, na 1407,05 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se snížil o 5,51 bodu, čili 0,18 procenta, na 2996,69 bodu.

Optimismus z možného pokroku v jednání o odvrácení automatického zvýšení daní a výdajových rozpočtových škrtů od počátku příštího roku se vytratil poté, co prezident Barack Obama odmítl návrh republikánů na řešení krize, protože podle něj byl nevyvážený. Podle Obamy dohoda musí zahrnovat zvýšení daňových sazeb pro bohaté Američany.

Zatím bezvýsledné jednání nutí investory držet se stranou. Objem obchodování tak v úterý činil pouze 5,86 miliardy akcií, zatímco letošní průměr je 6,48 miliardy akcií.

Dařilo se zdravotnickým firmám, které nejsou náchylné na vývoj ekonomických cyklů. Akcie firmy Netflix posílily o 14 procent po zprávě, že firma získala exkluzivní distribuční práva na filmy Walt Disney. Akcie firmy Intel po prodeji dluhopisů zpevnily o 2,2 procenta. Naopak restaurační firma Darden Restaurants kvůli varování před dalším vývojem zisku oslabila o 9,6 procenta a stáhla dolů i další restaurační řetězce.

Evropská měna v úterý posilovala a k dolaru stoupla nejvýše za téměř sedm týdnů. Řecko oznámilo lepší podmínky pro zpětný odkup svého dluhu, než se čekalo. Dolar zůstává pod tlakem vůči většině hlavních měn, protože přetrvává nejistota, jak dopadnou v USA jednání o odvrácení fiskální krize.

Euro vůči dolaru stouplo o 0,3 procenta na 1,3098 USD, když během dne vystoupilo až na 1,3107 USD. Dolar vůči jenu oslabil o půl procenta na 81,83 JPY a dále se tak vzdálil nejvyšší hodnotě za sedm a půl měsíce 82,82 JPY, kde se ocitl minulý měsíc, napsala agentura Reuters.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK