Japonské akcie se vrátily k růstu, pevnější je také euro

05.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 5. prosince (ČTK) - Japonské akcie se dnes vrátily k růstu a jejich hlavní index vystoupil nejvýše za posledních sedm měsíců. K růstu přispěl optimismus kolem vývoje v Číně a také slabší kurz jenu. Na devizových trzích sílilo euro, jemuž pomáhá klidnější situace kolem vývoje v Řecku a Španělsku.

Hlavní index Nikkei zpevnil o 36,38 bodu a den uzavřel vyšší o 0,39 procenta na 9468,84 bodu. Obchodování ale bylo značně rozkolísané a index během dne vykazoval v jednu chvíli zisk až 0,9 procenta, ale také ztrátu až 0,6 procenta.

Prakticky beze změn zůstal širší index Topix. Ten oslabil o 0,01 procenta na 781,86 bodu. Nálada na trhu se ale citelně zlepšila po slovech nového šéfa Komunistické strany Číny Si Ťin-pchinga, podle něhož je Čína odhodlána pokračovat v podpoře hospodářského růstu.

Řecko v pondělí oznámilo podmínky odkupu státních dluhopisů. Stanovené podmínky jsou podle ekonomů lepší, než se očekávalo, což zvyšuje naděje, že Řecko bude od věřitelů dál dostávat finanční pomoc.

Na devizových trzích se opět zvyšoval kurz eura, které je vůči dolaru na nejvyšší úrovni za posledních sedm týdnů. Analytici to přičítají zlepšení ekonomických vyhlídek eurozóny, což některé obchodníky nutí rušit sázky na další pokles kurzu měny.

Euro vystoupilo až na 1,3125 USD, kde bylo naposledy v polovině října. Později růst trochu omezilo a v době, kdy končilo obchodování na burze v Tokiu, se prodávalo za 1,3110 USD. To byl proti úterním hodnotám v USA růst skoro o 0,2 procenta. Vůči japonskému jenu euro stouplo na 107,95 JPY a je nejvýše za více než sedm měsíců.

Jen oslabil i vůči dolaru, který přidal 0,4 procenta na 82,22 JPY. Euro ke švýcarskému franku zpevnilo o 0,1 procenta na 1,2146 CHF a je nejvýše za posledních 11 týdnů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK