ČEKIA: Vlastníkům loni nejvíc vydělala Škoda Auto, ČEZ se propadl

05.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. prosince (ČTK) - Největší výdělek svému vlastníkovi loni v Česku přinesla automobilka Škoda Auto. Vyplývá to z žebříčku firem podle tvorby ekonomického zisku (EVA), který sestavuje Česká kapitálová informační agentura (ČEKIA). Škoda Auto se na čelo žebříčku vrátila po šesti letech. Druhé místo stejně jako loni obsadil mobilní operátor T-Mobile CR a třetí příčku Continental HT Tyres.

Titul Skokan roku vybojovala společnost Greenvale, která se poprvé v historii dostala do elitní první stovky žebříčku a obsadila devátou příčku. ČEZ jako dlouholetý lídr žebříčku loni propadl až na samé dno, konkrétně na 50.629. místo. Předloňský vítěz Telefónica skončila desátá.

Nadpoloviční většina firem (55) z první stovky podniká ve zpracovatelském průmyslu a druhé největší zastoupení má energetika (11). ČEKIA hodnotila přes 50.600 tuzemských společností.

Žebříček ČEKIA vyjadřuje ekonomickou přidanou hodnotu společností z hlediska samotného podniku, ale také akcionářů a věřitelů. Ukazatel EVA (Economic Value Added) vypovídá o tom, zda společnosti vytvářejí ekonomickou přidanou hodnotu pro své vlastníky, nebo zda hodnotu vloženou investorem naopak ničí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK