Španělsko prodalo další dluhopisy, opět zaplatí nižší úrok

05.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Španělsko v dnešní aukci bez problémů umístilo další státní dluhopisy s dlouhodobou splatností. Výnos je opět nižší, což znamená, že země si půjčuje levněji než minule. Trh ale přesto čeká, že Madrid své evropské partnery požádá o finanční pomoc, a to prostřednictvím stálého záchranného fondu eurozóny.

 

Madrid prodal dluhopisy se splatností tři, sedm a deset let. Celkem tak získal 4,3 miliardy eur (asi 108,6 miliardy Kč), což je na horní hranici pásma, které si stanovil.

Desetiletých papírů Španělé prodali za 1,1 miliardy eur. Průměrný roční výnos činil 5,29 procenta ve srovnání s výnosem 5,46 procenta v předchozí srovnatelné aukci před měsícem. Poměr poptávky k nabídce činil 2,3 ku jedné, zatímco minule to bylo 1,9 ku jedné. To znamená, že zájem o papíry byl teď ještě vyšší.

Dluhopisů se splatností tři roky se prodalo za 2,1 miliardy eur a průměrný výnos u nich klesl na 3,39 procenta. Dluhopisy splatné za sedm let, respektive 30. července 2019, mají průměrný výnos 4,67 procenta a země jich prodala za miliardu eur.

Prodej státních dluhopisů je pro vlády zpravidla rutinní záležitostí. Výnosy z prodeje se běžně používají na krytí deficitů či úhradu splatných závazků. Poslední dobou se vývoji výnosů věnuje zvýšená pozornost převážně jen kvůli dluhové krizi.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK