Koruna dopoledne stagnovala k euru i dolaru

05.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. prosince (ČTK) - Koruna dopoledne stagnovala k oběma hlavním světovým měnám. Krátce po 11:00 byla oproti úterku vůči euru i dolaru shodně o haléř výše na 25,24 Kč/EUR a na 19,29 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle Tomáše Vlka z Patria Finance je koruna tento týden zatím stabilní. "Data z českého maloobchodu byla slabší, než se čekalo. Kdyby je nepodpořil vyšší počet pracovních dní, tak by zvýraznila pokles z předchozích měsíců. Po zveřejnění jsme viděli krátkou negativní reakci koruny, kurz se však rychle vrátil," uvedl Vlk.

Tržby v maloobchodě v říjnu meziročně vzrostly o 2,2 procenta. Po očištění o sezónní vlivy se ale reálně meziměsíčně snížily o 1,5 procenta a meziročně očištěné o pracovní dny o tři procenta.

Česká měna podle Vlka následně ustála i další komentář z centrální banky. Guvernér Miroslav Singer zopakoval, že podle prognózy mohou být v příštím roce potřeba devizové intervence, rozhodnutí o tomto nástroji ale centrální banku teprve čeká. "Ačkoli situace na hlavních trzích je nyní pro korunu příznivá, měnová politika znamená omezení, které kurz zřejmě nepustí významně pod 25,2. Naopak, pokud se nálada ve světě zhorší, koruna by ji měla následovat a slábnout," míní Vlk.

Hlavní událostí v regionu bude výsledek jednání polské centrální banky. Čeká se snížení sazeb o 25 bodů, přičemž by to podle Vlka neměl být poslední krok v rámci této série. Zlotý před jednáním stagnuje, forint mírně posiluje, dodal Vlk.

Euro se drží růstového trendu, kolem 11:00 se obchodovalo na 1,3090 USD/EUR. Zdrojem růstu je podle Vlka jednak klid v eurozóně, ale také očekávání o politice v zámoří a konkrétně dnes i zprávy z Číny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK