Přeprava osob i nákladu na letištích v EU poprvé od 2009 klesla

05.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 5. prosince (ČTK) - Letecká přeprava osob a zároveň i nákladů na letištích v Evropské unii v říjnu poprvé od roku 2009 klesla. Počet odbavených cestujících se snížil meziročně o 1,3 procenta. Objem přepraveného nákladu na evropských letištích klesl o 2,2 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila asociace evropských letišť ACI Europe.

Objem přepraveného nákladu se snížil již 17. měsíc za sebou, přeprava osob však stále zatím rostla. Podle ACI k propadu přispělo také řádění hurikánu Sandy, které zastavilo koncem října některé lety do Spojených států.

Letištím mimo EU však počet cestujících v říjnu stoupl o 7,8 procenta. Celkem se tak počet odbavených cestujících na všech evropských letištích zvýšil o 0,5 procenta.

ACI Europe upozornila, že poprvé od října 2009 ubylo cestujících více než polovině evropských letišť. Výkon jednotlivých zemí je různý. Pokles přepravy hlásí Slovinsko, Slovensko, Česká republika, Řecko, Lotyšsko, Španělsko, Maďarsko či Itálie. V Evropské unii mírně rostou pouze Německo, Nizozemsko a Švédsko a povzbudivé signály oživení jsou vidět v Irsku a Portugalsku. Ze zemí mimo EU prudce roste přeprava cestujících v Rusku, Turecku, Moldavsku a na Islandu.

Největší propad počtu cestujících hlásí malá letiště, která odbaví ročně méně než pět milionů pasažérů. Naopak nelépe si vedou letiště s počtem odbavených cestujících deset až 25 milionů ročně. Údaje zahrnují celkem 183 evropských letišť.

ACI Europe je profesní sdružení provozovatelů letišť. Zastupuje více než 400 letišť ve 46 evropských zemích. Členové ACI Europe se na celkovém komerčním leteckém provozu v Evropě podílejí zhruba 90 procenty, ročně odbaví přes 1,5 miliardy cestujících.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK