Polsko snížilo úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu

05.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Měnový výbor polské centrální na dnešním zasedání snížil hlavní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 4,25 procenta, což je nejnižší úroveň od května 2011. Analytici tento krok očekávali, protože tempo ekonomického růstu je nejslabší za tři roky.

 

Polská centrální banka navázala na krok z minulého měsíce, kdy se rozhodla snížit úrok poprvé za tři roky rovněž o čtvrt procentního bodu. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávají, že banka bude pokračovat s uvolňováním měnové politiky i v prosinci.

Polsko je jedinou zemí Evropské unie, která se za finanční krize vyhnula recesi. Ve třetím čtvrtletí však tempo růstu zpomalilo na 1,4 procenta z 2,3 procenta ve druhém čtvrtletí a bylo nejnižší za tři roky.

Bankovní rada České národní banky na počátku minulého měsíce snížila úrokové sazby na další rekordní minimum. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, klesla o 0,2 procentního bodu na 0,05 procenta.

Česká republika tak má jedny z nejnižších sazeb v regionu. Základní sazba Evropské centrální banky, která platí pro všechny země eurozóny včetně Slovenska, je 0,75 procenta. Nižší úroky znamenají levnější půjčky. Podniky tak mohou levněji získat peníze na investice a provoz, domácnosti zase levnější půjčky na bydlení.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK