Novou Bendlovou náměstkyní je Beneš Špalková

05.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. prosince (ČTK) - Novou náměstkyní ministra zemědělství pro společnou zemědělskou a rybářskou politiku EU je od pondělí Jaroslava Beneš Špalková (36). Informaci dnes ČTK potvrdil mluvčí MZe Jan Žáček. Beneš Špalková byla od začátku listopadu pověřena řízením úseku poté, co z osobních důvodu rezignoval její předchůdce Martin Hlaváček.

Nová náměstkyně byla od roku 2007 vrchní ředitelkou sekce vnějších vztahů ministerstva. Na ministerstvu se tak již dříve podílela na jednáních o budoucí podobě Společné zemědělské politiky EU od roku 2014, která budou v příštích měsících vrcholit. "V závěru vyjednávání o podobě budoucího programovacího období je pro české zemědělství důležité zachovat kontinuitu," uvedl k jejímu jmenování mluvčí.

V Hlaváčkově kompetenci byla kromě vrcholících jednání s Evropskou unií o budoucnosti Společné zemědělské politiky například příprava koncepce zemědělské a potravinářské politiky státu od roku 2014. Do konce roku měla pod jeho vedením vzniknout také národní strategie pro export zemědělských komodit a potravinářských výrobků.

Novou ředitelku sekce má od začátku měsíce také Sekce potravinářských výrob - Úřad pro potraviny. Je jí Viera Šedivá (57). Nahradí Pavla Bohatce. Ten z MZe odešel poté, co se začátkem listopadu stal jedním z nových poslanců, kteří nahradili revoltující poslance ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksu a Marka Šnajdra. Šedivá přichází na Těšnov z ministerstva zdravotnictví, kde řídila sekci řízení a ochrany veřejného zdraví a byla zástupkyní hlavního hygienika.

Ministr zemědělství Petr Bendl chce v rámci připravované novely rozšířit kontrolní kompetence svého resortu i na oblast veřejného stravování. S tím zásadně nesouhlasí ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) jehož úřad v současné době za kontroly zodpovídá. Novelu zákona o potravinách, která má přinést změnu kompetencí připravuje právě Úřad pro potraviny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK