O ČSA mají zájem Qatar Airways a Korean Air

05.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. prosince (ČTK) - O České aerolinie, které se vláda chystá privatizovat, projevily zájem Qatar Airways a Korean Air, řekl dnes po jednání vlády její předseda Petr Nečas. O prodeji části ČSA by kabinet mohl rozhodnout v dubnu nebo květnu příštího roku.

Ministr financí Miroslav Kalousek řekl, že vládě při privatizaci dopravce šlo o vstup strategického partnera z oboru, který může přispět k budoucímu rozvoji národního dopravce, a nikoliv o prodej ČSA finančnímu investorovi.

To se podle leteckého analytika a výkonného ředitele Patria Finance Petra Kováče patrně povedlo. Obě dvě společnosti mají potenciál přinést zajímavý model pro rozvoj aerolinií a pro posílení pozice pražského letiště.

Součástí privatizace ČSA ale bude i vyřešení soudních sporů mezi aeroliniemi a soukromým leteckým dopravcem Travel Service, který s dohodou souhlasí. Sesterská společnost ČSA Holidays Czech Airlines (HCA) tak ukončí veškeré své charterové lety, což byla její hlavní činnost, a Travel Service posílí v tomto segmentu.

HCA ale nezanikne. Zaměří se na pronájem letadel a posádek jiným dopravcům, s čím už má zkušenosti z dřívějška, uvedla mluvčí mateřského Českého Aeroholdingu Michaela Lagronová. Vedení společnosti nyní zvažuje, jakým způsobem bude dosavadní charterový dopravce po změně fungovat a kolik lidí bude v novém byznys modelu potřebovat.

Zájemci o ČSA se mají podle Kalouska do konce roku detailně seznámit s fungováním ČSA a do konce ledna od nich vláda očekává nezávazné nabídky. Podání závazné nabídky včetně ceny kabinet předpokládá do konce února. Výhodnost nabídek poté bude posuzovat aeroholding zhruba do března či dubna a následně vítěznou nabídku předloží vládě.

Oba mimoevropští zájemci o privatizaci ČSA mohou získat maximálně necelou polovinu akcií firmy, aby byl zachován status národního dopravce, což vyžaduje evropské právo. Zbylé akcie si ponechá stát, jenž nyní ovládá zhruba 96 procent.

Korean Air zaměstnává přes 15.000 zaměstnanců a provozuje na 140 letadel. Qatar Airways zaměstnávají spolu s dceřinými společnostmi přes 20.000 lidí a jejich letecká flotila tvoří více než 110 letadel. ČSA v současnosti mají tisícovku zaměstnanců a 28 letadel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK