Japonské akcie dál rostly, Nikkei na novém maximu za sedm měsíců

06.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 6. prosince (ČTK) - Japonské akcie dnes pokračovaly v růstu a jejich hlavní index vystoupil na nové maximum za více než sedm měsíců. Vzestup nadále podporoval slabý kurz japonského jenu, na nějž mají vliv spekulace o ráznějších krocích centrální banky proti dlouhodobé deflaci.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei v závěru stoupl o 0,8 procenta na 9545,16 bodu, maximum od 26. dubna, a poprvé po více než sedmi měsících uzavřel nad hranicí 8500 bodů. Obchodování bylo ke konci dne slabé a techničtí analytici nejsou podle agentury Reuters přesvědčeni, že nad touto úrovní index v příštích dnech vydrží.

Na tokijskou burzu má nadále vliv kurz jenu, který oslabuje poslední tři týdny kvůli očekávání, že v nadcházejících volbách zvítězí opoziční Liberálnědemokratická strana. Její vůdce Šinzó Abe vyzývá Bank of Japan, aby nastoupila cestu "neomezovaného uvolňování" měnové politiky a stanovila inflační cíl na dvou procentech, aby ukončila deflaci, v níž ekonomika setrvává od počátku 90. let. Pokles jenu podporuje japonské vývozce, kteří jsou motorem celé ekonomiky.

Dnes na asijském devizovém trhu jen mírně oslabil vůči dolaru. Euro proti jenu sestoupilo z maxima za sedm a půl měsíce a vůči dolaru kleslo z nejvyšší úrovně za sedm týdnů. Investoři budou sledovat dnešní rozhodnutí Evropské centrální banky a vystoupení jejího šéfa Maria Draghiho, aby zjistili, zda bude ochotna dál snižovat úrokové sazby.

Euro k dolaru ke konci tokijského obchodování kleslo o 0,1 procenta na 1,3056 USD ze středečního maxima 1,3127 USD. Vůči jenu evropská měna oslabila ze závěrečné newyorské úrovně stejným tempem na 107,74 JPY. Jen proti dolaru mírně oslabil na 82,52 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK