Slovenská ekonomika v 3. čtvrtletí zvolnila růst na 2,1 procenta

06.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Slovenská ekonomika v 3. čtvrtletí zpomalila tempo meziročního růstu na 2,1 procenta z 2,6 procenta v předchozích třech měsících. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad. Snížil tak svůj dřívější odhad, podle kterého hrubý domácí produkt (HDP) země v třetím čtvrtletí stoupl o 2,2 procenta. Mezičtvrtletně hospodářství Slovenska po očištění o sezonní vlivy přidalo o 0,6 procenta.

 

"Výkonnost ekonomiky se zvýšila hlavně kvůli pokračujícímu růstu zahraniční poptávky," uvedli statistici. Vývoz výrobků a služeb z exportně orientovaného hospodářství, které táhne zejména automobilový průmysl, se v meziročním srovnání vzrostl o 11,6 procenta oproti růstu 10,8 procenta v druhém kvartálu. Naopak, spotřeba státu i domácností znovu zaostala za minulým rokem.

Ačkoliv slovenská ekonomika ve třetím čtvrtletí rostla v meziročním srovnání nejpomaleji od propadu HDP v roce 2009, země se v Evropské unii řadí k státům s nejvyšším tempem hospodářského růstu. Česká ekonomika zůstala v 3. čtvrtletí podle dřívějších údajů v recesi.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK