Nejvíce obchodních ploch v Česku má Tesco, Ikea a InterCora

06.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. prosince (ČTK) - Stejně jako před dvěma lety je největším vlastníkem maloobchodních ploch v Česku společnost Tesco. Druhým největším majitelem tuzemských obchodů je skupina Ikea, třetí je domácí InterCora. Oznámila to dnes realitní poradenská společnost Cushman & Wakefield (C&W).

Největším skokanem v žebříčku majitelů obchodních ploch je skupina CPI miliardáře Radovana Vítka a developerská firma ECE. V žebříčku maloobchodních hráčů je nyní CPI na čtvrtém místě, předloni byla na deváté pozici. ECE v první desítce ani nebyla.

"CPI Group se stává důležitým hráčem na trhu maloobchodních ploch, především regionálních obchodních center. Domácímu trhu doposud dominovaly mezinárodní skupiny, nyní však nabývá na síle domácí kapitál a tento trend bude pokračovat i do budoucna," uvedl výkonný ředitel C&W v České republice a na Slovensku Jonathan Hallett.

Ikea si v žebříčku polepšila organickým rozšiřováním již existujících obchodních center, poznamenal vedoucí výzkumu v C&W Michal Soták. Proti tomu CPI a developer ECE rostli díky nákupům obchodních ploch.

Deset největších hráčů na trhu vlastní 1,85 milionu metrů čtverečních pronajímatelné plochy. To je polovina všech existujících moderních obchodů v Česku. Před dvěma lety připadalo na deset největších vlastníků 47 procent všech ploch. Celková pronajímatelná plocha v maloobchodním sektoru činí zhruba 3,7 milionu metrů čtverečních.

Žebříček C&W sestavila na základě svých dat. Do maloobchodních ploch odborníci počítali obchodní centra a nákupní parky.

Největší vlastníci nákupních ploch v České republice: Pozice 11/2012 Pozice 12/2010 Změna Vlastník Původ kapitálu 1 1 - Tesco zahraniční 2 4 +2 Ikea Group zahraniční 3 2 -1 InterCora domácí 4 9 +5 CPI domácí 5 3 -2 Sallerova výstavba domácí 6 5 -1 CBRE Global Investors zahraniční 7 6 -1 Immofinanz/Immoeast zahraniční 8 7 -1 Unibail-Rodamco zahraniční 9 14 +5 ECE (včetně podílu v joint-ventures) zahraniční 10 8 -2 SéGéCé/Kleppiere zahraniční

Zdroj: Cushman & Wakefield, prosinec 2012

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK