Ceny ropy kvůli horšímu výhledu eurozóny a růstu dolaru klesají

06.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. prosince (ČTK) - Ceny ropy dnes pokračují v poklesu a severomořská ropa Brent se propadla až pod 107 dolarů za barel. Může za to zhoršení výhledu vývoje ekonomiky eurozóny, které posílilo obavy o další vývoj poptávky po ropě, a růst dolaru. Na náladu má nadále dopad i nejistota kolem rozpočtových jednání v USA.

Cena severomořské ropy Brent klesla po 17:35 SEČ o 1,76 dolaru na 107,05 dolaru za barel, když během dne se propadla až na 106,80 dolaru. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o 1,8 dolaru na 86,08 dolaru za barel.

Evropská centrální dnes podle očekávání nechala základní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu 0,75 procenta. Snížila však svůj odhad ekonomického růstu a inflace eurozóny a varovala před rizikem dalšího zhoršení růstu. V příštím roce se má hrubý domácí produkt pohybovat v pásmu od poklesu o 0,9 procenta po růst o 0,3 procenta. Předchozí odhad počítal s vývojem od poklesu o 0,4 po růst o 1,4 procenta. Odhad je o něco horší i pro letošní rok.

Horší výhled eurozóny oslabil euro a pomohl k růstu dolaru, což rovněž přispívá ke snížení cen ropy. Silnější dolar zdražuje ropu pro neamerické investory a jejich zájem o ropu pak klesá.

Trhy se nyní soustředí na zprávu o vývoji nezaměstnanosti v USA, která má být zveřejněná v pátek. Očekává se, že v USA vzniklo minulý měsíc jen 93.000 nových pracovních míst kvůli bouři a hrozbě automatického zvýšení daní a výdajových škrtů v USA od počátku příštího roku, napsala agentura Reuters.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 107,05 108,81 New York - Nymex WTI leden 86,08 87,88

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK