Na Wall Street od začátku roku zaniklo asi 1200 pracovních míst

06.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. prosince (ČTK) - Na Wall Street, která je finančním centrem New Yorku, od začátku roku zaniklo v čistém vyjádření už asi 1200 pracovních příležitostí. Informoval o tom hlavní finanční kontrolor státu New York Thomas DiNapoli. Pracovní místa mizí i přesto, že finančním domům se daří zvyšovat zisky. Další místa jsou přitom v ohrožení, protože velké propouštění chystá banka Citigroup.

"Bohužel to asi nikoho nepřekvapí, vzhledem k tomu, co jsme očekávali. Tedy, že se dočkáme dalšího snižování celkové velikosti odvětví finančních služeb," řekl DiNapoli. Citigroup oznámila, že hodlá zrušit asi 11.000 pracovních příležitostí, DiNapoli ale neví, kolik míst zanikne přímo v New Yorku.

Finanční služby jsou pro New York zásadní; každé sedmé pracovní místo tam nějak souvisí právě s finančním sektorem. Ztráty pracovních míst od začátku finanční krize jsou v New Yorku obrovské, DiNapoli odhaduje, že od listopadu 2007 zaniklo v čistém vyjádření asi 20.000 míst.

"Část toho tlaku, který teď Wall Street pociťuje, je na zvýšení ziskovosti. Určitý podíl těch (ztracených) pracovních míst se už nevrátí," poznamenal DiNapoli. Jeho kancelář očekává, že členské firmy newyorské burzy (NYSE) v letošním roce vydělají více než 15 miliard dolarů (asi 289 miliard Kč). To je zhruba tolik, co před finanční krizí a asi dvojnásobek loňského zisku.

Některé finanční společnosti, byť propouštějí, znovu vytvářejí vysoké zisky. Jejich tvorba je ale nestálá a kolísá mnohem víc, než v minulosti. Nejziskovější v historii byly roky 2009 a 2010, což je částečně dáno tím, že americká vláda podala odvětví finančních služeb pomocnou ruku. Dva roky před tím totiž byly pro sektor naopak nejztrátovější.

Velmi kolísavý byl i loňský rok. Během prvního pololetí finanční podniky na Wall Street vydělaly 12,6 miliardy dolarů, zatímco ve druhém pololetí zaznamenaly celkovou ztrátu 4,9 miliardy dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK