Spotřebitelská důvěra v USA klesla na čtyřměsíční minimum

07.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. prosince (ČTK) - Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech začátkem prosince klesla na čtyřměsíční minimum kvůli růstu obav Američanů ohledně vývoje ekonomiky a osobní finanční situace. Vyplývá to z předběžných výsledků průzkumu agentury Reuters a Michiganské univerzity.

Index důvěry se propadl na 74,5 bodu z listopadových 82,7 bodu. Dostal se tak na nejnižší úroveň od letošního srpna. Analytici přitom počítali s mnohem mírnějším poklesem na 82,4 bodu.

Spotřebitele nyní znepokojuje takzvaný fiskální útes. Tímto výrazem jsou označovány automatické výdajové škrty a zvyšování daní hrozící na konci roku, které by podle některých analytiků mohly americkou ekonomiku uvrhnout do recese.

"Důvěra začátkem prosince klesla, protože spotřebitelé čelí rostoucímu nebezpečí, že patová situace na politické scéně srazí zemi z fiskálního útesu," uvedl šéf průzkumu Richard Curtin.

Ekonomové sledují údaje o spotřebitelské důvěře velmi pozorně, protože se z nich snaží odvodit budoucí vývoj spotřebitelských výdajů. Ty ve Spojených státech zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity.

Hrubý domácí produkt USA se ve třetím čtvrtletí zvýšil o 2,7 procenta, tedy nejrychlejším tempem od posledních tří měsíců loňského roku. Většina ekonomů však očekává, že ve čtvrtém čtvrtletí růst zpomalí pod dvě procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK