Akcie na pražské burze v týdnu nepatrně oslabily o 0,4 pct

07.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu nepatrně oslabily a hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem ubral 0,4 procenta na 994 bodů. Největší zisky zaznamenaly akcie Komerční banky. Nejvýraznější ztráty postihly cenné papíry mobilního operátora Telefónica. Předchozí týden akcie stouply o dvě procenta.

"První prosincový týden se nesl v relativně klidném duchu vzhledem k tomu, že na programu týdne nebylo významnější politické setkání," popsal obchodování na finančních trzích analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu byla Komerční banka, která přidala 4,1 procenta na 4030 Kč. Banka rostla díky pozitivní náladě v bankovním sektoru. Konkrétní informace se u KB v týdnu neobjevily.

Naopak nejvíce klesajícím titulem byla Telefónica, která přišla o 6,5 procenta na 323,6 Kč. Zde je podle Vaníčka znát tlak na telekomunikační sektor, a to vzhledem k tomu, jak se v sektoru postupně snižují dividendy. Investoři více zvažují možnost, že by společnost nevyplatila v příštích obdobích stejně silnou dividendu, jako tomu bylo letos.

Příští týden bude opět ve znamení měnové politiky americké centrální banky Fed. Ve středu by měl její šéf Ben Bernanke dle většinového očekávání představit pokračování expanzivní měnové politiky. "Celkově očekáváme především díky Fedu spíše pozitivní náladu na trhu. Ta by měla být podpořena i ekonomickými daty, kde se čekají relativně příznivé výsledky," odhadl analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK