Jobs.cz:: Poptávka po zaměstnancích dále klesá, roste jen v IT

09.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. prosince (ČTK) - Poptávka firem po zaměstnancích dále klesá, roste pouze v oborech informačních technologií. V listopadu bylo na serveru Jobs.cz vystaveno celkem 20.596 pracovních míst, což bylo o 1,5 procenta méně než v říjnu a o 8,7 procenta méně než před rokem. ČTK o tom informovala společnost LMC, která provozuje portály Jobs.cz a Prace.cz.

"Z hlediska celkových čísel listopadový vývoj na online pracovním trhu nevybočil ze scénáře, který sledujeme již od jara tohoto roku. Počet nových míst je letos stabilně o osm až devět procent nižší než loni, ani v úplném závěru roku přitom nelze čekat zásadní zvrat. Většina zaměstnavatelů v prosinci tradičně utlumí své náborové aktivity a také část uchazečů o práci zřejmě upřednostní přípravy na blížící se svátky před hledáním nového uplatnění," uvedl analytik LMC Ondřej Mysliveček.

Počet míst vhodných pro absolventy na Jobs.cz činil 3361, což bylo proti říjnu o 6,7 procenta méně. Podle dat serveru Sprace.cz za poslední rok klesla poptávka po čerstvě vystudovaných pracovnících o 11 procent. "Jde o úplně opačný trend, než který jsme pozorovali před rokem. To jsme zaznamenávali nárůst poptávky po absolventech až o 55 procent," komentoval statistiky manažer serveru Spráce.cz Jan Votruba.

V listopadu zaměstnavatelé prostřednictvím Jobs.cz navíc obsazovali také 5400 brigádnických míst, o 3,4 procenta méně než o rok dříve.

Zajímavý pohled přináší meziroční srovnání vývoje v jednotlivých oborech. Ve většině případů přišel pokles, a to i u ještě nedávno velmi silného strojírenství. Na opačném pólu se drží IT, zvláště vývoj aplikací a systémů, kde dále roste počet nových míst a firmy zde bojují s nedostatkem vhodných uchazečů. Situace v oboru technika a vývoj, který tvoří většinou technické profese náročné na znalosti, se v tomto ohledu vyvíjí obdobně, doplnil Mysliveček.

Uchazeči o práci v uplynulém měsíci na vystavené pozice zaslali celkem 568.000 reakcí. Ve srovnání s rekordní hodnotou z října tohoto roku jde o devítiprocentní pokles, proti loňskému listopadu je však hodnota tohoto ukazatele o 10,9 procenta vyšší.

12 hlavních oborů na Jobs.cz v listopadu podíl ze všech pozic v procentech meziroční změna míst v procentech prodej a obchod 13,1 -15,6 IS/IT vývoj aplikací a systémů 7,5 14,7 strojírenství 6,9 -15,6 výroba a průmysl 6,4 -11,9 administrativa 6,3 -7,9 bankovnictví a finanční služby 5,7 -8,9 IS/IT konzultace, analýzy, projektové řízení 5,4 12,6 IS/IT správa systémů a HW 4,6 11,9 technika a vývoj 4 -0,8 ekonomika a podnikové finance 3,9 -13,3 elektrotechnika a podnikové finance 3,3 -11,3 marketing 2,9 -14

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK