Ceny ropy stouply kvůli optimismu ohledně vývoje v USA

18.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. prosince (ČTK) - Ceny ropy se dnes zvýšily kvůli nadějím na vyřešení rozpočtové krize ve Spojených státech, která by mohla těžce zasáhnout tamní ekonomiku. Spojené státy jsou největším spotřebitelem ropy na světě.

Severomořská ropa Brent odpoledne zdražila o 68 centů na 108,32 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI stoupla o 54 centů na 87,74 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Pozornost investorů se nadále soustředí na jednání amerických politiků ohledně řešení takzvaného fiskálního útesu. Tímto výrazem jsou označovány automatické výdajové škrty a zvyšování daní hrozící na konci roku. Tato opatření by mohla ekonomiku Spojených států uvrhnout do recese.

"Dnes je tu optimismus, že uvidíme řešení fiskálního útesu v USA. To podporuje trhy," uvedl analytik komoditního sektoru Bjarne Schieldrop ze společnosti SEB. "Ačkoli jsme ještě žádné řešení neviděli, optimismus tu je," dodal. Ceny ropy tlačí vzhůru rovněž příznivé údaje o čínské ekonomice. Čína je druhým největším spotřebitelem ropy na světě.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 108,32 107,64 New York - Nymex WTI leden 87,74 87,20

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK