Frýdlantská vodárenská zdraží příští rok o čtyři pct. na 77,14 Kč

18.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frýdlant 18. prosince (ČTK) - Frýdlantská vodárenská společnost (FVS) zdraží příští rok vodné a stočné o 4,34 procenta na 77,14 Kč za krychlový metr. Průměrná čtyřčlenná rodina tak za rok zaplatí navíc zhruba 470 korun, řekl dnes ČTK ředitel společnosti Petr Olyšar. Cena je bez DPH, jejíž sazba není zatím známá, může být 15procentní, ale i 17,5 procenta.

FVS je dominantním dodavatelem pitné vody ve Frýdlantském výběžku a zajišťuje i čistění odpadních vod v regionu, kde žije 24.000 obyvatel. Na cenu vody má podle Olyšara negativní dopad zdražování povrchové vody, kterou Povodí Labe zdražilo o 12 procent. "Rostou nám i mzdové náklady, kolektivní smlouvou jsme vázáni zvýšit mzdy o tři procenta, rostou meziročně i ceny pohonných hmot," vysvětlil ředitel.

Na druhou stranu se podle Olyšara podařilo FVS snížit náklady a tím minimalizovat zdražení vody. "Asi největší úspěch jsme zaznamenali na komoditní burze, kde se nám podařilo nakoupit oproti letošnímu roku o 20 procent levněji silovou elektřinu," popsal úspory ředitel. Levnější budou podle něj i rozbory vody, a méně zaplatí firma i na bankovních poplatcích. "Využili jsme konkurenčního boje tuzemských bank a změnili jsme peněžní ústav. Tím ročně šetříme na poplatcích téměř 100.000 korun," dodal Olyšar.

FVS vznikla v roce 2004 transformací Frýdlantského vodárenského sdružení. Akcionáři společnosti je 18 měst a obcí Frýdlantského výběžku. FVS je poslední velkou firmou v kraji, která ceny vody zveřejnila. Nejvíce zdražilo vodu Vodohospodářské sdružení Turnov (VHS), které zvýšilo cenu o 10,76 procenta na 79 korun za krychlový metr. O 5,9 procenta na 77,38 Kč zdražila vodu Severočeská vodárenská společnost (SVS).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK