Odstávka v Dukovanech bude o šest dnů delší kvůli poruše stroje

18.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dukovany (Třebíčsko) 18. prosince (ČTK) - Odstávka výrobního bloku v Jaderné elektrárně Dukovany se protáhne asi o šest dní. Způsobila to porucha zavážecího stoje. Blok číslo čtyři měl původně kvůli výměně části jaderného paliva a revizím zařízení stát 32 dní, odstávka měla skončit v polovině tohoto týdne. Předpokládaný termín ukončení odstávky je nyní 25. prosince, sdělil dnes ČTK mluvčí elektrárny Petr Spilka.

V Dukovanech probíhá poslední letošní odstávka. Blok číslo čtyři přestal vyrábět elektřinu 17. listopadu. "V současnosti se dokončuje montáž a utěsnění zavezeného reaktoru a příprava na všechny předepsané zkoušky," uvedl mluvčí.

Zavážecí stroj funguje nad reaktorem. Slouží k vyskladňování kazet s použitým jaderným palivem z reaktoru do bazénu s chladicí vodou a k zavážení čerstvého paliva. Při nynější odstávce energetici zjistili, že se uvolnila kladka na pracovní tyči tohoto stroje. "Prodloužení odstávky pak způsobila především náročná kontrola při hledání čepu kladky, který má tvar šroubu," popsal Spilka. Energetici hledali tento chybějící díl s rozměry 12 krát 50 milimetrů, aby si byli jistí tím, že nezůstal v primárním okruhu.

Dukovanská elektrárna má čtyři výrobní bloky. Kvůli výměně části jaderného paliva a revizím se každý blok zastavuje jednou za rok, práce obvykle trvají přibližně měsíc.

Dukovanská elektrárna v pondělí překonala své roční výrobní maximum z roku 2008, kdy do distribuční sítě dodala 14,448 terawatthodiny (TWh) elektrického proudu. Starší ze dvou českých jaderných elektráren je v provozu 27 let, pokrývá zhruba pětinu tuzemské spotřeby elektřiny. Letošní výroba by se podle plánu měla zastavit na hranici 15 TWh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK