Brusel navrhne, jaké cigarety zakázat a jak změnit krabičky

19.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 19. prosince (ČTK) - Evropská komise dnes představí návrhy výrazných reforem pravidel, jak mohou být vyráběny, představovány a prodávány cigarety a další tabákové výrobky. Očekává se, že Brusel navrhne mimo jiné to, že by z trhu měly zmizet cigarety s příchutěmi.

Návrhy, o nichž budou jednat následně europoslanci a členské státy, jejichž souhlas je uvedení do praxe nezbytné, budou zahrnovat i změnu podoby krabiček. Na nich by většinu povrchu měla pokrývat varování před zdravotními následky kouření.

Kouření je podle komise nejčastější příčinou předčasných úmrtí v Evropě a ročně si vyžádá kolem 700.000 životů. Nová pravidla by od kouření měla mimo jiné pomoci odvádět mladé.

Tabákový průmysl už předem zvažovaná opatření kritizoval. Obává se dalších dopadů na trh, který loni dosáhl 576 miliard eur, což je o více než 100 miliard méně proti roku 2007. Firmy poukazují na možné porušování práva duševního vlastnictví a obchodních práv výrobců. Návrhy by prý mohly ničit hodnotu značek, které byly léta budovány. Upozorňují také třeba i na rizika pašování cigaret a černého obchodu s tabákovými výrobky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK