Poslanci budou rozhodovat o DPH a vyvlastňování kvůli těžbě uhlí

19.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Poslanci by dnes měli rozhodovat mimo jiné o tom, jak se budou v příštím roce vyvíjet sazby daně z přidané hodnoty. Projednávat budou jak vládní balíček, který DPH zvyšuje o jeden bod na 15 a 21 procent, tak senátní návrh na zachování sazeb daně na současné úrovni. Sněmovna bude rozhodovat i o zákonu, který ruší možnost vyvlastňovat nemovitosti kvůli těžbě uhlí a bude také schvalovat státní rozpočet na příští rok.

 

Novelu horního zákona, která vypouští možnost vyvlastňovat nemovitosti nad ložisky nerostných surovin, hlavně uhlí, vetoval prezident Václav Klaus. Obává se, že by se vláda jejím schválením připravila o významný nástroj energetické politiky a otevřela cestu ke spekulacím s pozemky.

Sněmovna má schvalovat také klíčový ekonomický zákon, a to státní rozpočet na příští rok. Schodek rozpočtu má klesnout proti schválenému letošnímu schodku o pět miliard na rovných 100 miliard korun. Opozice rozpočet kritizuje s tím, že vláda podle ní mimo jiné rezignovala na hospodářskou politiku a snahu podpořit růst ekonomiky.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK