Americké akcie v úterý posílily

19.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. prosince (ČTK) - Americké akcie v úterý posílily díky nadějím, že politici se dohodnou na odvrácení automatických výdajových škrtů a zvyšování daní. Tato opatření by mohla ekonomiku Spojených států uvrhnout do recese.

Dow Jonesův index se zvýšil o 0,87 procenta na 13.350,96 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 1,15 procenta na 1446,79 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite posílil o 1,46 procenta na 3054,53 bodu, napsala agentura Reuters.

Finanční tituly zamířily vzhůru díky očekávání, že poroste poptávka po úvěrech. Index S&P pro finanční sektor si připsal 1,5 procenta. Posilovaly rovněž energetické tituly, například ropné společnosti.

"Názorem je, že ekonomika se zlepšuje. To je vždy příznivé pro poptávku po energii," uvedl analytik Shawn Hackett ze společnosti Hackett Financial Advisors.

Na devizovém trhu euro pokračovalo v růstu vůči dolaru a vyšplhalo se na nejsilnější úroveň za více než sedm měsíců. Jednotná evropská měna těží z růstu zájmu investorů o riziková aktiva. Stojí za ním pokles obav ohledně ekonomiky USA.

V závěru úterního obchodování v New Yorku euro vůči dolaru stouplo o půl procenta na 1,3224 USD. Předtím vystoupilo až na 1,3238 USD, tedy na nejsilnější úroveň od začátku května.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK