Japonský export již půl roku klesá

19.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 19. prosince (ČTK) - Japonský export se v listopadu meziročně propadl o 4,1 procenta. Pokles tak vykazuje již šest měsíců za sebou. Vyplývá to z dnešních údajů japonského ministerstva financí. Údaje podle agentury Reuters zvyšují tlak na japonskou centrální banku, aby podpořila domácí ekonomiku dalším uvolněním měnové politiky.

Tempo poklesu exportu nicméně zpomalilo z říjnových 6,5 procenta. Analytici předpokládali, že vývoz vykáže za listopad pokles o 5,4 procenta. Japonský export je nyní pod tlakem kvůli sporům s Čínou a dluhové krizi v Evropě.

Vývoz do Číny se v listopadu propadl o 14,5 procenta. V Číně se v září konala řada protijaponských demonstrací provázených výzvami k bojkotu japonského zboží. Za protesty stojí spor kolem neobydlených ostrovů, na něž si činí nárok jak Peking, tak Tokio. Protesty v čínských ulicích již sice polevily, diplomatický spor však nadále trvá a způsob jeho prezentace čínskými médii poškozuje image japonských podniků.

Vývoz do Evropy klesl téměř o 20 procent, zatímco export do Spojených států stoupl o více než pět procent. "V prvním čtvrtletí příštího roku by japonský export mohl oživit, tempo tohoto oživení ale nebude příliš silné," uvedl analytik Hiroaki Muto ze společnosti Sumitomo Mitsui Asset Management.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK