Šéf ČEZ: Jednání s Czech Coal o Počeradech se přibližuje dohodě

19.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. prosince (ČTK) - ČEZ by nejraději elektrárnu Počerady neprodával. Jednání s Czech Coalem o dodávkách uhlí, či o případném prodeji elektrárny jsou intenzivní a přibližují se dohodě, řekl dnešním Hospodářským novinám (HN) generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. "Ale stále ještě jednáme," uvedl.

Jedna ze dvou nejvýkonnějších uhelných elektráren v zemi patří právě skupině ČEZ, která pro ni má zajištěné uhlí jen do začátku příštího roku a navíc zřejmě bude muset jednu ze svých elektráren prodat. Zájem má těžař Czech Coal, jehož nabídka s hodnotou 16,5 miliardy korun platila podle dřívějších informací do 18. prosince. Právě Czech Coal elektrárnu zásobuje svým uhlím. Beneš řekl, že nabídka sice vypršela, ale úloha obou společností zůstala stejná.

"Oni mají důl Vršany, my elektrárnu Počerady. A ta situace se musí vyřešit. Buď novou kupní smlouvou, nebo jiným způsobem - že bychom jim čistě teoreticky prodali elektrárnu nebo oni nám důl, nebo že by vznikl společný podnik. Pokud bychom je o prodloužení nabídky požádali, asi nám ji prodlouží," míní.

ČEZ chce v budoucnu provozovat jen omezený počet modernizovaných uhelných bloků a zároveň chce prodejem některé z elektráren vyřešit podezření z omezování konkurence, které vyšetřuje Evropská komise.

Beneš v HN uvedl, že Počerady bez uhlí určitě nebudou. "Řekněme, že jsou dvě hlavní varianty. Pokud bude zřejmé, že k dohodě nespějeme, tak tam budeme vozit uhlí ze Severočeských dolů. A pokud bude zřejmé, že k dohodě spějeme, tak tam bude jezdit uhlí z Vršan," řekl.

Preferovanou variantou ČEZ je podle něj "vyřešit uhelnou bilanci" a bez problémů dodávat uhlí do Počerad. "Vůbec to neznamená, že musíme prodat Počerady. Nebo elektrárnu Chvaletice. Nenecháme se dotlačit do situace, kdy bychom nějakou elektrárnu prodali pod tlakem," uvedl. "Hlavní byznys" ČEZ je podle něj výroba elektřiny. "Nemáme tak sebemenší důvod prodávat Počerady," dodal.

Reagoval i na dotaz, zda se shodne s agenturou Moody’s na tom, že v Albánii ČEZ kvůli tamní problematické akvizici přijde asi o pět miliard korun. "Konečné číslo si budeme schopni říct až na konci příběhu. Ale nám vychází menší, než kolik počítá Moody’s," uvedl Beneš.

V rozhovoru také mimo jiné řekl, že ČEZ by chtěl mít příští rok jasno o tom, zda bude mít při dostavbě Temelína jistotu státem garantované výkupní ceny elektřiny z jádra. Jedná o tom s vládou. Při nízkých cenách energie by tak stát podniku doplácel ze státního rozpočtu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK