Podnikatelská nálada v Německu v prosinci opět stoupla

19.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 19. prosince (ČTK) - Podnikatelská nálada v Německu se v prosinci podruhé za sebou zlepšila. Vyplývá to z dnešních údajů výzkumného institutu Ifo. Údaje podle agentury Reuters potvrzují známky toho, že německá ekonomika po útlumu v závěru letošního roku pravděpodobně rychle oživí.

Index nálady stoupl o jeden bod na 102,4 bodu z listopadových 101,4 bodu. Překonal tak očekávání analytiků, kteří v průměru očekávali nárůst na rovných 102 bodů.

Náměstek německého ministra hospodářství Bernhard Heitzer tento týden uvedl, že vláda uvažuje o dalším zhoršení odhadu růstu domácí ekonomiky pro příští rok. V říjnu vláda odhad snížila na procento z dříve předpokládaných 1,6 procenta.

Heitzer nicméně upozornil na některé povzbudivé signály, například na pokles obav ohledně dluhové krize v eurozóně. Varoval však před přetrvávajícími riziky, mezi která patří rozpočtové spory ve Spojených státech a slabost japonské ekonomiky.

Vláda by se zhoršením výhledu pro příští rok připojila k dalším institucím. Německá centrální banka tento měsíc snížila odhad hospodářského růstu pro příští rok na pouhých 0,4 procenta z dříve předpokládaných 1,6 procenta. Výhledy pro příští rok zhoršily také některé výzkumné instituty. Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem.

Tempo růstu německé ekonomiky v letošním třetím čtvrtletí zpomalilo na 0,2 procenta z 0,3 procenta v předchozích třech měsících. Ve čtvrtém čtvrtletí se čeká pokles ekonomiky. Většina analytiků však předpokládá, že Německo se vyhne recesi, která je obvykle definována jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK