Koruna stagnuje k euru a vůči dolaru posiluje k 19 Kč/USD

19.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. prosince (ČTK) - Koruna dopoledne stagnuje k euru a vůči dolaru mírně posiluje až k hranici 19 Kč/USD. Kolem 10:15 si proti úterku připsala k dolaru pět haléřů na 19,01 Kč/USD a vůči euru stála na 25,19 Kč/EUR, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle Tomáše Vlka z Patria Finance koruna vyčkává před jednáním České národní banky (ČNB). "Tendence k mírnému posilování z posledních dnů tu už není. Na hlavních trzích sledujeme pokračování pozitivního vývoje daného především optimismem o dohodě na americkém rozpočtu," uvedl.

Hlavní domácí událostí je jednání ČNB, změna úrokových sazeb se nečeká. Banka by podle Vlka potřebovala politiku uvolnit a pod nulu sazby stlačit nechce. "S velkou pravděpodobností přijde opět slovní intervence proti měně, tedy varování, že cílené oslabení koruny je dalším nástrojem, který by ČNB použila. Aby banka dodala slovům větší váhu, mohla by naznačit konkrétní úroveň kurzu, kde by korunu ráda viděla," předpovídá Vlk. To by domácí měnu pravděpodobně oslabilo, na druhou stranu se ale centrální bankéři doposud něčemu podobnému vyhýbali, dodal.

Euro vůči dolaru posílilo na 1,3245 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK