Platy na železnici vzrostou zaměstnancům Českých drah a SŽDC

19.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. prosince (ČTK) - Zaměstnancům Českých drah a Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) se příští rok mírně zvýší platy. Maximálně půjde o 1,8 procenta proti letošnímu roku. Vyplývá to z kolektivních smluv, které s vedením společností uzavřely odbory. Platy se naopak kvůli špatné hospodářské situaci nebudou zvyšovat v dceřiné společnosti Českých drah - ČD Cargo.

"Služebně starší zaměstnanci si v příštím roce polepší o 1,8 procenta a služebně mladší zaměstnanci o 0,5 procenta," potvrdil mluvčí správy železnic Jakub Ptačinský. Zvýšení platů se týká zaměstnanců s takzvanými tabulkovými platy. Zaměstnanecké benefity a délka volna zůstává podle Ptačinského proti letošnímu roku prakticky beze změn, stejné podmínky dohodly i České dráhy, dodal.

Všechny tři společnosti reflektovaly na to, že hospodářská situace není nikterak valná, řekl místopředseda Odborového sdružení železničářů (OSŽ) Ladislav Vokoun. Nárůst mezd proto nedosáhl ani výše inflace, která se očekává příští rok lehce nad dvěma procenty. Zároveň ale dodal, že dohoda o zmrazení mezd na ČD Cargo je v současné situaci, kdy se společnost propadá do ztráty a hrozí masivním propouštěním, rozumný kompromis.

Proti letošnímu roku budou muset železničáři sáhnout hlouběji do kapsy při nákupu režijní jízdenky, která jim za paušální cenu umožňuje cestovat vlaky Českých drah zadarmo. Tento doklad proti letošnímu roku zdraží o 250 korun na 750 korun, což bylo součástí dohody odborů s ministerstvem dopravy z loňského prosince. Cena režijní jízdenky by stejným tempem měla růst i v roce 2014, kdy by měla vyjít na 1000 korun.

Zaměstnanci drah mohou čerpat šest týdnů dovolené ročně. Úřednické profese mají pracovní dobu stanovenou na 38,5 hodiny týdně a zaměstnanci v provozu, například strojvedoucí a vlakový doprovod, pracují týdně 36 hodin, vyplývá z kolektivní smlouvy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK