Sněmovna odmítla zachování sazeb DPH na současné výši

19.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sněmovna dnes podle očekávání odmítla hlasy koalice návrh Senátu, aby sazby daně z přidané hodnoty (DPH) zůstaly na současné výši 14 a 20 procent. Vládní poslanci chtějí ještě dnes prosadit v rámci daňového balíčku zvýšení obou sazeb DPH o jedno procento.

 

Zachování sazeb DPH prosadila v Senátu ČSSD kvůli nejasnostem ohledně výše sazeb od nového roku. Pokud by se vládě nepodařilo prosadit její záměry, sazby DPH by se sjednotily na 17,5 procenta, což by znamenalo zdražení léků a potravin. To sociální demokraté označují za nepřijatelné. Zachování sazeb podpořily také Věci veřejné, koalice měla ale při schvalování výraznou převahu.

Zamítnutý návrh na zachování sazeb byl součástí novely, která ale s výjimkou tohoto návrhu byla schválena. Pro většinu podnikatelů zavádí povinnost podávat přiznání k DPH elektronicky. Povinnost plátců DPH podávat přiznání pouze elektronicky má platit od roku 2014. Opatření se nebude vztahovat na drobné živnostníky a firmy s obratem do šesti milionů korun ročně. Normu nyní dostane k podpisu prezident.

Novela má také zabránit daňovým únikům. Zavádí například institut tzv. nespolehlivého plátce daně. Takový status může získat ten plátce DPH, který závažným způsobem neplní své povinnosti ve vztahu ke správě daně. Firmy, které by s takovým plátcem obchodovaly, by se vystavily riziku ručení za nezaplacenou DPH.

Nespolehliví plátci, kteří mají jako zdaňovací období kalendářní čtvrtletí, by nově měli toto období pouze měsíční. Pro nové plátce DPH bude jako zdaňovací období, za které podávají daňové přiznání, povinně platit po stanovenou dobu kalendářní měsíc. Pokud plátce splní zákonem stanovené podmínky, bude si moci za zdaňovací období zvolit kalendářní čtvrtletí.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK