ECB začne opět brát za své úvěry řecké státní dluhopisy

19.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 19. prosince (ČTK) - Evropská centrální banka (ECB) začne opět brát řecké státní dluhopisy jako zástavu za své refinanční úvěry komerčním bankám. Řecké dluhopisy ECB přestala brát do zástavy za své půjčky v červenci, čímž odřezala od svých peněz řecké banky.

ECB sdělila, že změna vstoupí v platnost 21. prosince. Řecké banky, které jsou největšími držiteli řeckých dluhopisů, tím budou mít opět možnost získávat krátkodobé úvěry pro doplnění likvidity u centrální banky eurozóny. Mezitím jim ale likviditu zajišťovala řecká centrální banka, která je plnohodnotnou součástí Eurosystému, centrálních bank zemí eurozóny.

ECB reagovala dnešním krokem na pokrok řecké vlády v uskutečňování plánovaných reforem, ve snižování rozpočtového deficitu a v privatizaci. Řecku tento měsíc uvolnila eurozóna blokované úvěry v objemu přes 34 miliard eur (860 miliard Kč).

Řecko také v rámci dohody s eurozónou a Mezinárodním měnovým fondem snížilo své zadlužení prostřednictvím zpětného odkupu svých dluhopisů. Atény tento týden přijaly nabídky investorů na prodej dluhopisů v celkové nominální hodnotě 31,9 miliardy eu a zaplatily za ně zhruba třetinu jejich nominální hodnoty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK