Realitní sektor v USA se dál zlepšuje, ukázala statistika

19.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 19. prosince (ČTK) - Stav realitního sektoru ve Spojených státech se v listopadu dál zlepšoval. Statistika tamního ministerstva obchodu ukázala, že počet zahajovaných obytných staveb sice mírně klesl, v růstu ale pokračoval počet vydaných stavebních povolení, který se dostal nejvýše za poslední více než čtyři roky.

Počet vydaných stavebních povolení se zvýšil o 3,6 procenta a v ročním přepočtu po sezonní úpravě činil 899.000. To je nejvíc od července 2008. Stavební povolení za faktickým zahájením stavby zaostávají většinou alespoň o měsíc.

Ekonomové v anketě agentury Reuters předpovídali, že počet vydaných povolení se zvýší pouze na 875.000. V říjnu tento počet dosáhl asi 868.000 povolení.

Počet zahájených staveb naopak o tři procenta klesl a v ročním přepočtu činil 861.000. To je horší výsledek, než se čekalo, protože analytici v průměru počítali s poklesem pouze na 873.000. V říjnu bylo po zpřesnění dat v přepočtu na celý rok zahájeno zhruba 888.000 staveb, zatímco podle předběžných údajů to bylo 894.000 staveb.

Přepočet na celý rok znamená, že pokud by se vydávala stavební povolení stejným tempem jako v listopadu, pak jich za celý rok bude 899.000. Analogicky to platí i pro zahajované stavby a další statistiku, která používá stejnou metodiku. Například v evropských zemích se u těchto údajů většinou používá meziroční srovnání, tedy stav za konkrétní měsíc proti stavu za měsíc v předchozím roce.

Ekonomové listopadovému poklesu v počtu zahajovaných staveb žádný větší význam nepřikládají. V předchozích třech měsících se totiž tato čísla výrazně zvyšovala a důležité je i to, že v růstu pokračuje počet vydávaných stavebních povolení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK